Skrandžio rūgštingumas ir medus. Ar galima vartoti medų, kai kankina rėmuo?

skrandzio-rugstingumas-ir-medus

Medus vėl tampa populiariu. Kartu su gerėjančiais mitybos įpročiais, atsiranda ir vis daugiau klausimų ar sergant įvairiomis ligomis saugu vartoti nekasdienius maisto produktus, taip pat ir medų. Gastroezofaginis refliuksas (rėmuo) – gana dažna patologija, todėl daug mūsų klientų domisi, ar skrandžio rūgštingumas ir medus ura suderinami. Atsakymas yra “taip”. Medus su šiltu vandeniu mažina rūgštingumą (tiksliau jį normalizuoja) ir gali padėti sumažinti refliukso simptomus. Pasidalysime savo ir mokslininkų įžvalgomis kuo medus toks stebuklingas ir kaip jį vartoti „kylant rūgščiai“.

 

Skrandžio rūgštingumas ir medus. Ką sako mokslininkai?

Medus yra itin kompleksinis maisto produktas. Apie gausią jo sudėtį rašėme ne kartą. Mūsų senoliai tai gerai išanalizavo ir medų plačiai naudojo liaudies medicinoje gydyti žaizdoms, virškinamojo trakto ligoms, psichologinei būklei gerinti. Kadangi pagaliau imta kalbėti apie tikrąsias gastroezofaginio refliukso atsiradimo priežastis, imta ieškoti ir kitų gydymo būdų, orientuotų į priežastinį, o ne simptominį gydymą.

Kiek vartoti medaus

Taigi medus gali padėti sumažinti „rūgšties kilimą“ tiek dėl emocinio streso, tiek esant įvairiems uždegiminiams procesams, o taip pat padėti gydant ir gastritą bei opas, sukeltas bakterijos Helicobacter pylori. Prieš šią bakteriją veikia medaus antibakteriniai junginiai, o jame esantis vandenilio peroksidas dar ir dezinfekuoja opas ar kitas virškinamojo trakto žaizdeles. Kadangi refliuksas gali atsirasti ir veikiant laisviesiems radikalams, medus, neutralizuodamas juos, gali padėti ne tik gydyti, tačiau ir apsisaugoti nuo jo. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad net viena stiklinė šilto medaus gėrimo per savaitę sukelia teigiamą poveikį nuo gastroezofaginio refliukso kenčiantiems žmonėms.

Daugiau apie madaus sudėtį galite rasti mūsų įraše “Medaus sudėti. Medaus kalorijos ir kas po jomis slepiasi”.

Kaip ir kiek medaus suvartoti?

Kadangi medus nėra vaistas, o maistas, mokslininkai nenustato tikslių jo „dozių“ norint turėti maksimaliai gerą rezultatą bei neapibrėžia „perdozavimo“, nes maisto perdozuoti sunku. Visgi pastebėta, jog šaltas medaus gėrimas gali didinti rūgštingumą, o medus su šiltu vandeniu mažina rūgštingumą. Taigi, pirmiausia reikėtų gerti šiltame (ne karštame!) vandenyje ar žolelių  arbatoje ištirpintą medų.  Visų antra, dauguma autorių rekomenduoja šiltą medaus gėrimą gerti ryte pusvalandį prieš valgį. Remiantis tokiomis rekomendacijomis medaus suvartosime arbatinį šaukštelį per dieną.

Skrandžio rūgštingumas ir medus tiesiogiai vienas nuo kito nėra priklausomi. Tai reiškia, kad suvartojamo medaus kiekis tikrai neturės drastiškos įtakos mūsų virškinamąjam traktui, greičiau svoriui. Be to, labai svarbu negalvoti, kad pakeitus cukrų medumi gausime panašų efektą. Kaitintas medus netenka daugelio savo savybių, kinta jo sudėtis, todėl skrandžio rūgštingumą mažinti galime tik nekaitintu medumi lėtai sučiulpiant jį burnoje ar geriant šiltą medaus gėrimą. Kai kankina rėmuo, kepinių, pyragaičių ir kitų miltinių gaminių vis tiek teks sumažinti.

Medus vis plačiau vartojamas ir daugeliui kitų virškinimo trakto negalavimų malšinti: gydant gastritą, esant prastam apetitui, nutukus, sergant cukriniu diabetu ir kt. Apie medaus naudą daugiau rasite mūsų įraše “Medaus nauda žmogaus organizmui“.

Mūsų medus Jūsų sveikatai ir gerai nuotaikai:

 

Mokslinės žinios, kuriomis rėmėmės šiame straipsnyje:

  • Math MV, Khadkikar RM, Kattimani YR. Honey – A nutrient with medicinal property in reflux oesophagitis. Indian J Med Res 2013;138:1020-1

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.