Bičių produktai ir sveikata, Apie medų

Medaus nauda žmogaus organizmui

medaus nauda

Medaus nauda žmogaus organizmui žinoma jau seniai. Juk net egipto piramidėse buvo rasta medaus – tai tik įrodo, koks jis svarbus daugeliui kultūrų. Pamažu medų ima tyrinėti vis daugiau mokslininkų, tad norime pristatyti, ką apie medaus naudą mums pavyko sužinoti.

Kas yra medus?

Medaus nauda žmogaus organizmui

Medaus nauda žmogaus organizmui labai įvairiapusė dėl jo gausios sudėties.

Medus – tai bičių perdirbtas augalų nektaras. Nors sakoma, kad bitės medų neša, tačiau iš tiesų jos neša nektarą, kurį vėliau sumaišo su savo seilėmis ir supilsčiusios į korio akutes vėdina, tirština, brandina ir net fermentuoja. Taigi medus – tai bičių ir augalų bendras gražaus bendradarbiavimo pavyzdys. Augalai bites vilioja ir apdovanoja nektaru, kad šios juos apdulkintų ir jie galėtų plisti bei daugintis. Nuo to, iš kokių augalų renkamas nektaras ir priklauso kokia bus medaus sudėtis. Lietuvoje populiariausios medaus rūšys liepų, pavasarinis medus (rapsų, sodų), miško ar grikių medus.

Medaus nauda žmogaus organizmui

Kadangi jis beveik vienintelis bičių maistas, natūralu, jog jame bus visų gyvybei palaikyti reikalingų medžiagų, todėl medus pasižymi labai įvairiomis sveikatinančiomis savybėmis.

Antioksidacinis poveikis

Antioksidantai, šiuo atveju medus, kovoja su laisvųjų radikalų poveikiu. Laisvieji radikalai – tai pašaliniai ląstelinių procesų produktai, kurie sugeba prasiskverbti į ląsteles ir jas sužeisti. Jie taip pat atsakingi už telomerų (mūsų genetinės medžiagos, esnačios chromosomose) ilgio trumpėjimą. Šis procesas yra vienas pagrindinių senėjimo veiksnių. Taigi nukenksmindamas laisvuosius radikalus medus stabdo senėjimo procesus ir ląstelių pažaidą.

Antimikrobinis poveikis

Didžiausias antimikrobinis medaus poveikis pastebėtas dėl fermentinės gliukozės oksidacijos, kuri veikia dezinfekuojančiai. Meduje taip pat yra ir vandenilio peroksido, o jo savybes jau esame patyrę ne vienas, gydydami savo žaizdas. Medus padeda sustabdyti įvairių grybelių, virusų ir bakterijų dauginimąsi suteikdamas itin nepalankias sąlygas (medaus pH yra rūgštinis (~3.2 – 4.5), o to mikroorganizmai nemėgsta). Baiktericidinis poveikis pastebėtas apie 60 įvairių bakterijų rūšių. Vienos dažnaiusių: Bacillus anthracis, Corynebacterium diptheriae, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Mycobacterium tuberculosis, Pasteurella multicoda, Yersinia enterocolitica, Proteus species, Pseudomonas aeruginosaAcinetobacter sppSalmonella diarrhoeaSal. typhiSerratia marcescens, Shigella dysenteryStaphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Strep. mutans, Strep. pneumoniae, Strep. pyogenes,Vibrio cholerae.

Apoptozę skatinantis poveikis

Apoptozė – tai savaiminis ląstelės susinaikinimas, kuris yra mums labai naudingas. Kai šis procesas sutrikęs, visos ląstelės, kurios “gimė” su klaidomis, nepilnavertės ar pasenusios negali susinaikinti. Tai būdinga augliams, ypač piktybiniams. Per daugybę ląstelės reguliacinių mechanizmų, medus skatina ląstelių apoptozę, padeda atkurti natūralų ląstelės ciklą, kuriame žūtis neišvengiama, taigi jis lėtina metastazių susidarymą bei naviko augimo greitį. Šios išvados pastebėtos tiriant žarnyno vėžiu sirgusius asmenis.

Priešuždegiminis imunomoduliuojantis poveikis

Lėtinis uždegiminis procesas linkęs sukelti audinių pažeidimus. Meduje esantys fenoliniai junginiai stabdo uždegiminių procesų kaskadą ir padeda atitolinti ląstelių pažaidą bei gyti esamoms žaizdoms. Šis mechanizmas padeda palengvinti daugelė lėtinių ligų, apie kurias parašėme kitoje skiltyje, o taip pat jų išvengti.

Medaus nauda sergant įvairiomis ligomis

Medus padeda gyti žaizdoms dėl jau minėto priešuždegiminio bei antimikrobinio poveikio. Jis teigiamai veikia tiek išorines, tiek vidines žaizdas ir visą virškinamajį traktą, taip pat ir kasą. Kasa ir medus ne tik nesipykstal, tačiau ir gražiai draugauja, nes medus gali padėti sergantiems cukriniu diabetu sumažinti rezistentiškumą insulinui.

Medus taip pat padeda mūsų nervų sistemai išlikti jaunesnei ir ramiau reaguoti į stresą, nes turi natūralių antidepresantų savybių. Keletas studijų pažymejo, jog meduje esantys polifenoliai turi centrinę nervų sistemą tausojančių ir nuo oksidacinio streso apsaugančių savybių. Tie patys antioksidantai mažina ir kitų lėtinių ligų riziką: širdies ir kraujagyslių, kraujagyslių, neurodegeneracinių ligų ir kt.

Daugiau apie gydymą medumi rasite mūsų įraše: “Gydymas medumi. Liaudies medicinos receptai”.

Ką daryti nemėgstantiems medaus?

Medaus nauda skaniau

Medus su uogomis – ta pati medaus nauda, bet kur kas įvairesnis skonis.

Skirtingu metų laiku surinktas bičių medus turi skirtingą, specifinį skonį kuris patinka ne visiems. Tam, kad medaus stebuklingomis gydomosiomis savybėmis galėtų megautis kiekvienas, sukūrėme išskirtinių gaminių seriją – medų su liofilizuotomis uogomis ir vaisiais.  Šis medus ne tik gardus! Tai vitaminų, mineralų, energijos ir skonių paletė Jūsų gyvenimui pasaldinti.

Medus skanestai/medaus arbatos  tikrai stebina tuo, kad specifinis medaus skonis sušvelnėja, o kai kur ir visai nejaučiamas, todėl juos labai mėgsta vaikai ir net suaugę. Tiesiog taip, vietoj deserto.  Nors liofilizacijos procesas plačiau pradėtas taikyti dar praėjusiame šimtmetyje, jis išpopuliarėjo tik visai neseniai, prasidėjus sveikos gyvensenos bumui. Liofilizacijos metu produktai džiovinami itin žemoje temperatūroje, todėl išsaugo beveik visas vertingas medžiagas, o jų galiojimo laikas tampa beveik neribotas. Ir visa tai – be jokių konservantų. Medus su uogomis ne tik dar gardesnis, tačiau ir vertingesnis, nes jame suderintos medaus ir uogų bei vaisių gydomosios savybės, vitaminai ir kitos vertingos medžiagos. Ši naujovė – mūsų indėlis į Jūsų sveikatą.

Nuo šiol medų pamėgs kiekvienas – ir mažasis smaližius, ir didžiausias gurmanas. Dabar medus – su avietėmis, imbieru ir citrina, pipirmėte, šaltalankiais, spanguolėmis, šermukšniais, svarainiais, juodaisiais serbentais ar net šokoladu .O Tu, ar jau turi savo mėgstamiausią skonį? Jei ne – bandyk drąsiai, nes kartą paragavęs – negali sustoti  Naujus potyrius ir šiltai nuteikiantį saldumą garantuojame!

Gal ne veltui sakoma, kad bitininkai – gana sveiki žmonės. Ko jau ko, o medaus jie tikrai prisikopinėja, kaip ir kitų bičių produktų. Visgi, nepaisant to, kaip gražiai viskas šiame įraše skambėtų, mes norime priminti, kad medus, pirmiausia, yra miastas. Kitaip nei įvairūs vaistai, jis neturi greito, lengvai išmatuojamo ir ženklaus poveikio. Tam, kad medaus nauda būtų juntama, būtinas sistemingas vartojimas ir sveikesnio gyvenimo būdo propagavimas, nes dar nėra vieno vaisto, kuris mus visus padarytų sveikais ir laimingais. Turime tuo pasirūpinti patys. Būkite sveiki!

 

Medus su uogomis ir vaisiais – naujas skonių atradimas

Medus su imbieru ir citrina

2.305.70
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su mangais

2.105.50
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su kakava ir lazdynų riešutais

2.205.60
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su šaltalankiais

2.305.90
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su avietėmis

2.305.60
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su pipirmėte

2.305.60
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su spanguolėmis

2.305.90
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su juodaisiais serbentais

2.305.80
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su svarainiais

2.305.70
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Medus su šermukšniais

2.305.80
Pasirinkti savybes This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Savo įraše rėmėmės šiais šaltiniais:

  • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research9(2), 121–127. https://doi.org/10.4103/0974-8490.204647
  • Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific journal of tropical biomedicine1(2), 154–160. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6
  • Eteraf-Oskouei, T., & Najafi, M. (2013). Traditional and modern uses of natural honey in human diseases: a review. Iranian journal of basic medical sciences16(6), 731–742.

Parašykite komentarą