Cinamonas, ciberžolė ir medus – natūralūs antioksidantai

ciberžolė ir medus

Cinamonas, ciberžolė ir medus – vieni populiariausių natūralių antioksidantų, vartojamų tiek Ajurvedoje, tiek ir mūsų liaudies medicinoje. Jie taip pat yra ir vieni stipriausių antioksidantų padedančių kovoti su daugybe lėtinių ligų. Be to jie yra ir natūralūs antibiotikai. Tiek ciberžolė, cinamonas, tiek medus, pirmiausia, yra maisto produktai, todėl jų vartojimas neturi šalutinio poveikio, žinoma, vartojant saikingai. Taigi, ką gali šis mišinys?

 

Kuo naudingi cinamonas, ciberžolė ir medus?

         Medus su ciberžole ir cinamonu gali padėti atitolinti daugelį lėtinių ligų bei pristabdyti jų progresavimą. Taigi, šis mišinys naudingas sergantiems cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, esant kraujotakos sutrikimams, sergant lėtinėms kvėpavimo organų bei virškinimo organų sistemų ligomis, turint endokrininės sistemos sutrikimų ar net reprodukcinių organų susirgimų. Taip pat, kadangi jie yra stiprūs antioksidantai, jie padeda išlaikyti jaunatvišką protą ir kūną: lėtina senėjimo procesus, gali padėti išvengti neurodegeneracinių ligų (Alzhaimerio, Parkinsono ir kt.).

Be lėtinių ligų, cinamonas, ciberžolė ir medus puikiai „gelbėja“ ir gripo sezono metu ar esant kitiems infekciniams susirgimams, nes turi stiprų antimikrobinį poveikį. medus ciberžolėNors šis mišinys – stiprus natūralus antibiotikas, tačiau jis neturi sintetiniams antibiotikams būdingo neigiamo poveikio žarnyno mikroflorai. Netgi priešingai.Todėl šis mišinys gali būti naudojamas tiek išorinėms, tiek vidinėms žaizdoms (opoms) tam, kad jas dezinfekuotų bei paspartintų regeneracinius procesus. Taip pat šis duetas gali padėti kovoti su kur kas daugiau bakterijų ir virusų, nei tik gripo: esant gastritui, sergant tonzilitu, kitais infekciniais virškinimo organų susirgimais.

Cinamonas, ciberžolė ir medus pasižymi trimis pagrindinėmis savybėmis: antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir antiseptinėmis.

Antioksidacinis poveikis

Medus, ciberžolė ir cinamonas stabdo laisvųjų radikalų susidarymą, padeda kovoti su reaktyviomis deguonies formomis ir taip sumažinti oksidacinį stresą bei ląstelių pažaidą.

Priešuždegiminis poveikis

Lėtiniai uždegiminiai ar degeneraciniai procesai dažnai yra oksidacinio streso pasėkmė. Šis mišinys ne tik padeda kovoti su jais, tačiau turi ir uždegimą mažinančių savybių, nes stabdo uždegimo mediatorių gamybą ir veikimą, slopina ląstelių pažaidos procesus. Vienas iš uždegimo mažinimo kelių, kuriais veikia šie komponentai, yra uždegimo mediatorių citokinų aktyvumo ir išsiskyrimo mažinimas. Kadangi stabdomi lėtiniai uždegiminiai procesai, tai turi teigiamos įtakos visoms pagrindinėms širdies ir kraujagyslių sistemos, nervų vei virškinamojo trakto ligų gydyme (gali sumažėti cholesterolio kiekis kraujyje, sumažėti rezistentiškumas insulinui sergant antrojo tipo cukriniu diabetu ir kt.).

Antiseptinis poveikis

Ypač stipriu antiseptiniu poveikiu pasižymi cinamonas. Jis neigiamai veikia įvairių virusų ir bakterijų dauginimąsi bei stabdo jų plitimą inhibuodamas jų baltymų sintezę, kuri yra vienas pagrindinių gyvo organizmo/ląstelės funkcionavimo procesas.

 

Receptas

Nors juos vartoti galima ir atskirai, visgi Ajurvedinėje praktikoje dažniausiai medus ir ciberžolė vartojami kartu – papildo vienas kito savybes ir yra savotiškas desertas, ypač jei įbersime dar ir imbiero. Ten toks mišinys vadinamas auksiniu medumi (auksiniu pienu) ir naudojamas jau kelis tūkstantmečius. Kadangi ciberžolė – daugiausia Indijoje augantis augalas, jos savybės pirmiausia ir buvo pastebėtos ten, o į vakarus šios žinios atgabentos tik suintensyvėjus laivybai.

Namie šį mišinį galime pasigaminti keletui dienų. Tiesiog sumaišome ciberžolės šaknies miltelius ir cinamoną su medumi. Kuo tirštesnis medus, tuo daugiau miltelių reikės. Dažniausiai maišoma vienas šaukštelis ciberžolės ir pusė šaukštelio cinamono su vienu šauktu medaus. Šį mišinį galime pagardinti ir kitais natūraliais antioksidantais bei dezinfekantais – gvazdikėliais, imbieru, kardamonu ir kt.

Kaip vartoti?

Šis mišinys tikrai yra rytietiško, aštroko, bet labai gaivinančio skonio. Įdėjus dar ir imbiero, gauname beveik tobulą desertą. Tam, kad geriausiai būtų pasisavinamos visos naudingosios savybės, reikėtų mišinį vartoti šiais būdais:

  • Cinamonas, ciberžolė ir medus gali būti vartojami po arbatinį šaukštelį prieš valgį ryte tiesiog užgėrus stikline vandens.
  • Jei ištirpinsite šaukštą šio mišinio šiltame vandenyje ar piene – turėsite gardžią arbatą, kuri šiek tiek panaši į prieskoninę Latte.
  • Taip pat galite tiesiog lėtai sučiulpti desertinį šaukštą šio gardėsio burnoje.

 

Džiugu, kad domitės natūraliomis sveikatos gerinimo priemonėmis. Būdami bitininkais mes žinome, kokia svarbi ir stebuklinga yra gamta. Jei išmoksime ja pasikliauti, ją gerbti ir tausoti – mus tikrai lydės pilnatvė, sveikata ir laimė. Būkite sveiki!

Mūsų medus Jūsų cinamono, ciberžolės ir medaus mišiniui:

 Šaltiniai, kuriais rėmėmės šiame įraše:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.