Bičių produktai, Bičių produktai ir sveikata, Naujienos

Dviguba nauda: arbata su medumi – ne tik skanu, bet ir sveika. Kokį medų arbatai pasirinkti?

Kokią arbatą mėgstate?
Tradicinę arbatžolių, vaistažolių, uogų, vaisių, arbatą iš rytų?
Kokius arbatų priedus ar prieskonius renkatės?
Kad ir kokia arbata pradedate savo rytus ar užbaigiate dieną, nepamirškite vieno slapto ir labai ypatingo ingrediento – medaus.

Medus jau tūkstančius metų naudojamas kaip maistinė ir gydomoji priemonė. Šiandien vis dažniau medumi keičiame cukrų – grįžtame prie savo ištakų, nes medus yra seniausias saldiklis pasaulyje. Anksčiau patiekalai ir gėrimai buvo saldinami tik daugybę vertingų maistinių medžiagų turinčiu medumi. Nors visi esame ragavę medaus, verta prisiminti, koks jis vertingas.

Medus naudingas sveikatai

Medus yra unikalus produktas – vartojamas profilaktiškai jis gali apsaugoti mus nuo daugelio ligų. Sunegalavus, vartojant didesnes dozes, jis gali veiksmingai padėti pasveikti. Gydytojai teigia, kad kiekvienas žmogus dieną turėtų pradėti išgerdamas bent pusę stiklinės vandens su medumi (šaukštelį medaus užpilame puse stiklinės šilto, ne aukštesnės kaip 40 °C temperatūros vandens ir tokį gėrimą paliekame nakčiai). Toks gėrimas pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis, atstato fizines jėgas. Įrodyta, kad medus su kai kuriomis bakterijomis kovoja veiksmingiau nei antibiotikai!

Medus stiprina organizmo imuninę sistemą, širdį, kepenis ir virškinimo sistemą. Visiems gerai žinomas jo atsikosėjimą lengvinantis ir priešuždegiminis poveikis sergant peršalimo ligomis. Medus teigiamai veikia kvėpavimo sistemą infekcijų metu: mažina gerklės dirginimą, šleikštulį ir kosulį, kovoja su sloga ir mažina karščiavimą, gydo sinusitą.

Meduje gausu maistinių medžiagų

Patvirtins kiekvienas bitininkas, kad skirtingo medaus rūšių sudėtis labai skiriasi. Tačiau kiekvienos rūšies meduje yra šių vertingų maistinių medžiagų: organinių rūgščių: citrinos, obuolių, pieno, skruzdžių, valerijono; aminorūgščių: alanino, arginino, asparagino rūgšties, glutamo rūgšties, glicino, histidino, lizino, leucino, izoleucino, serino, treonino, fenilalanino, valino, prolino, cistino.

Meduje gausu mineralų: natrio, kalio, kalcio, magnio, cinko, kobalto, fosforo, geležies, mangano, silicio ir sieros. Jame daug vitaminų: A, B1, B2, B6, B12, C ir daugybė fermentų.

Medaus arbatoje privalumai

Arbatą su medumi rekomenduojama gerti peršalus. Kaip jau minėjome anksčiau, ji puikiai stiprina imuninę sistemą ir turi antiseptinį poveikį. Gėrimas su medumi susirgus apgaubia gerklę ir veikia nuskausminančiai.

Be gydomųjų savybių, medus taip pat turi jauninantį poveikį. Nenuostabu, kad jis naudojamas kaip kaukių pagrindas. Taip pat reguliariai naudojant medų oda tampa švelnesnė, o meduje esančios medžiagos sulėtina raukšlių atsiradimą. Medus taip pat yra natūralus energijos šaltinis. Todėl arbatą su medumi rekomenduojama gerti ryte, kad prasidėtų medžiagų apykaitos procesai ir prisotintumėte organizmą energija.

Šalta arbata su medumi – kodėl gi ne?

Kai lauko temperatūra pakyla iki aukštumų, nėra nieko labiau atgaivinančio nei stiklinė šaltos arbatos. Variacijų daug: nuo tradicinės žaliosios, juodosios, baltosios ir raudonosios arbatų versijų su medumi iki egzotiškesnių receptų, įtraukiant vaisius ar netgi gazuotą vandenį. Šalta arbata gali būti tokia įvairi, kaip ir oras lauke.

Šalta arbata su medumi – tai daugiau nei tiesiog gaivinantis gėrimas, tai ir sveikatingumo šaltinis. Raudonoji arbata su medumi dėl savo antioksidantų gali padėti sustiprinti imuninę sistemą. Kmynų arbata su medumi padeda gydyti kvėpavimo takų sutrikimus.

Daugelis šaltų arbatų receptų su medumi yra nesudėtingi ir leidžiantys eksperimentuoti su skirtingais ingredientais bei skoniais. Tačiau, kodėl nepasilepinus jau paruošta medaus arbata? Ją galima pasigaminti įdėjus vieną šaukštelį medaus arbatos į šiltą (tik ne karštą!) vandenį – lieka tik gerai išmaišyti ir atšaldyti. Tokia arbata būna ir švelniai saldi ir malonaus, lengvo uogų, vaisių bei žolelių skonio.

Kokį medų arbatai pasirinkti?

Pavasarinis medus (pavasario žiedų medus), liepų medus (vasaros žiedų medus), grikių medus, lipčiaus medus (rudens žiedų medus) – pasirinkti tikrai yra iš ko. Taip pat galima pirkti medų su koriu, su bičių pieneliu arba rinktis medaus arbatas su liofilizuotomis uogomis, vaisiais, juodojo šokolado gabaliukais – šie produktai tampa vis populiaresni. Aptarkime labiausiai paplitusias medaus rūšis Lietuvoje.

Pavasarinis medus – pavasario žiedų medus

4.508.60

Pavasario žiedų medus – gera nuotaika ir pavasario saulės šiluma Jūsų namuose visus metus!

Grynasis kiekis: 5001000 g

Pristatome per 1–3 d. d.

Siunčiame į visus pasaulio kampelius, kad gyvenimas būtų saldus.

Pavasarinį medų bitės gamina iš sodų ir pievų žiedų nektaro, dažniausiai – vaismedžių, kiaulpienių, rapsų. Pavasarinis medus gali būti galingas ginklas kovojant su peršalimo ligomis, nes šis medus turi daug antibakterinių savybių. Taip pat tvirtinama, kad jis yra vienas mažiausiai alergizuojančių, todėl rekomenduojama būtent jį duoti vaikams dar neragavusiems medaus.

Apie naudingąsias šio medaus savybes žinojo jau mūsų senoliai ir juo gydė ne tik peršalimo ligas, bet ir odos žaizdas, virškinamojo trakto negalavimus, net depresiją. Jo sudėtyje yra vandenilio peroksido – natūralios antibakterinės medžiagos, kuri stabdo mikroorganizmų dauginimąsi ir skatina žaizdų gijimą.

Liepų medus – vasaros žiedų medus

5.209.20

Tikras, lietuviškas, vidurvasario saulės prisotintas medus Jūsų gerai savijautai, puikiai nuotaikai, ilgaamžiškumui ir laimei.

Grynasis kiekis: 500–1000 g

Lietuvoje pristatome per 1–3 d. d.

Siunčiame į visus pasaulio kampelius, kad gyvenimas būtų saldus.

 

Tai viena populiariausių ir aromatingiausių medaus rūšių. Jis pasižymi labai saldžiu, kartais karčiai saldžiu skoniu, žalsvai gelsva spalva, o po kristalizacijos įgauna auksinį atspalvį. Būtent šis medus naudojamas peršalimo, sinusito, bronchito, tonzilito ir gripo atvejais. Savo išskirtinas savybes jis įgyja eterinių aliejų, esančių liepų žieduose, dėka. Jis taip pat veiksmingas sergant šlapimo takų ligomis, reumatinėmis ligomis ir neurozėmis.

Grikių medus

4.909.10

Grikių medus – jaunystės eliksyras iš gamtos Jums. Turtingiausias medus ieškantiems aukščiausios kokybės ir maistingiausio pasirinkimo.

Grynasis kiekis: 500–1000 g

Lietuvoje pristatome per 1–3 d. d.

Siunčiame į visus pasaulio kampelius, kad gyvenimas būtų saldus.

 

Grikių medus turi stiprų, išskirtinį skonį ir bene daugiausia mineralų ir vitaminų iš visų Lietuvoje išgaunamų medaus rūšių. Labai aromatingas, tamsios spalvos medus, gaminamas iš liepos ir rugpjūčio mėnesiais žydinčių grikių žiedų nektaro. Naudojamas kraujagyslių ir širdies ligų profilaktikai ir gydymui.

Jis taip pat pagreitina lūžusių kaulų gijimą ir pasižymi antiateroskleroziniu poveikiu. Dėl didelio magnio kiekio jis naudojamas priešvėžinėse dietose. Jis stiprina imuninę sistemą. Jis taip pat rekomenduojamas žmonėms, sergantiems hipertenzija.

Liepų medus – vasaros žiedų medus

5.209.20

Tikras, lietuviškas, vidurvasario saulės prisotintas medus Jūsų gerai savijautai, puikiai nuotaikai, ilgaamžiškumui ir laimei.

Grynasis kiekis: 500–1000 g

Lietuvoje pristatome per 1–3 d. d.

Siunčiame į visus pasaulio kampelius, kad gyvenimas būtų saldus.

 

Lipčiaus medus, miško medus, viržių medus – visa tai telpa į rudens žiedų medų, kuris yra pats paskutinis Lietuvoje nuimamas medaus derlius. Tai viena tamsiausių medaus rūšių savo išvaizda, tekstūra ir skoniu kartais primenančių karamelę.

Rudenį žiedų vis mažėja, todėl šį medų bitės renka tik iš vėlyviausiai žydinčių miško augalų bei medžių syvų. Iš kur bitės gauna tų syvų? Joms padeda įvairūs vabalai, daugiausia amarai. Amarai suardo augalo vientisumą ir į jo paviršių išteka lipčius – augalų sultys. Tą lipčių bitelės ir surenka bei susandėliuoja avilyje ir taip gaunamas lipčiaus medus, o kadangi jis surinktas miške, tai yra ir miško medus.

Lipčiaus medus, atsižvelgiant į tai, nuo kokių augalų surinktas, pasižymi pačiomis įvairiausiomis sveikatinančiomis savybėmis. Liaudies medicinoje jis vartojamas ne tik peršalimo ligų simptomams šalinti, tačiau ir virškinimo bei kitų organų sistemų veiklai palaikyti.

Norint pajusti sveikatą stiprinančias medaus savybes, geriausia jį vartoti reguliariai. Vienas arbatinis šaukštelis medaus per dieną (pvz. su vandeniu) gali pastebimai pagerinti mūsų sveikatą ir imunitetą.

Gerus įpročius ugdykime kasdien – skanios arbatos su medumi!

Parašykite komentarą