Naujienos, Apie medų

Bičių žiedadulkės: į avilį – iš laukų, iš avilio – ant mūsų stalų

Būkime atviri, pajutę vitaminų trūkumą tiesiog užsukame į vaistinę nusipirkti sintetinių vitaminų arba maisto papildų. Dažniausiai per daug nesusimąstome, kokie naudingi mūsų organizmui turtai tarpsta natūralioje gamtoje. Medus, bičių duonelė, bičių pienelis (apilakas) – vis dažniau randa savo vietą ant mūsų stalo, pratutindami kasdienį maisto racioną natūraliomis medžiagomis. Taip pat žaibiškai populiarėja bičių žiedadulkių naudojimas – šis produktas nepakartojamas.

Kuo mums naudingos bičių surinktos žiedadulkės?

Bičių žiedadulkės pasižymi antibakterinėmis, antivirusinėmis, antioksidacinėmis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Bičių surinktose žiedadulkėse gausu vitaminų, ypač B grupės, taip pat – A, C, D, E. Jose taip pat yra karotinoidų, rutino, folinės rūgšties, baltymų ir mikroelementų. Bičių žiedadulkės – tikras atradimas sportuojantiems.

Bičių žiedadulkės teigiamai veikia nervų sistemą, tinka vartoti esant prastai nuotaikai, kai kankina nemiga, norint stiprinti imunitetą, sveikstant po ligų. Bičių surinktos žiedadulkės gerina medžiagų apykaitą (gali padėti numesti svorio), suteikia energijos, padeda aterosklerozės atveju, slopina uždegimus, stiprina kapiliarus.

Kovojate su mažakraujyste, trūksta geležies? Bičių žiedadulkės padeda padidinti geležies kiekį kraujyje, kartu padidėja raudonųjų kraujo kūnelių kiekis. Įdomu tai, kad žiedadulkėse yra panašus kiekis geležies kaip gyvūninės kilmės kepenyse, todėl ypač naudingos žmonėms, kurie nevartoja mėsos – vegetarams.

Bičių žiedadulkės: ar bitininkai jas surenka pincetu?

Žiedadulkes bitės surenka skrajodamos nuo vieno žiedo prie kito ir rinkdamos nektarą. Kadangi bitės kūnelis itin plaukuotas – mažos dalelytės prikimba prie jų kojyčių ir taip formuojasi maži gumulėliai. Dalį žiedadulkių darbininkės perneša ant kitų augalų ir juos apdulkina, o dalį parsineša į avilį – maistui. Iš žiedadulkių avilyje gaminama bičių duonelė (žiedadulkės suslegiamos korio akutėse ir užpilamos medumi). Dažnam kyla klausimas, kokiu gudriu būdu bitininkai surenka žiedadulkių gumulėlius nuo bičių kojų. Ne, tikrai ne pincetu! Bičiuliai naudoja specialias groteles prie avilio landos. Per jas ropodama bitė „nusišukuoja“ dalį žiedadulkių gumulėlių į specialią rinkimo talpą, iš kur bitininkas jas lengvai susirenka.

Bičių žiedadulkių paruošimas – svarbu „neperkepti“

Šviežiai surinktose bičių žiedadulkėse yra apie 35 % vandens, todėl pirmasis etapas yra džiovinimas. Profesionalioje džiovykloje nustatoma +35 °C temperatūra (ji negali būti aukštesnė, kitaip bus negrįžtamai prarastos vertingosios žiedadulkių savybės). Maždaug 3–4 dienas bičių žiedadulkės džiovinamos, kad nesusidarytų pelėsis bei toksinai.

Po to bičių žiedadulkės persijojamos per smulkų, o vėliau per stambų sietą, kad būtų pašalintos avilio priemaišos. Kruopščiai išvalytos žiedadulkės siunčiamos į šaldymo kamerą. Tris dienas jos išbūna -18 °C temperatūroje. Bičių žiedadulkių užšaldymas yra svarbiausias apdorojimo procesas, nes neleidžia išsiristi įvairiems kenkėjams.

Įsigykite žiedadulkių

Bičių žiedadulkės

2.156.20
Pasirinkti svorį This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Neradote ieškomos prekės? Apsilankykite parduotuvėje

Kaip teisingai vartoti žiedadulkes – instrukcija pravers

Visų pirma, svarbu nedėti bičių žiedadulkių į karštus patiekalus – „neišvirti“, nes taip prarasite vertingiausias šio produkto savybes. Bičių žiedadulkes maišykite su iki +40 °C temperatūros vandeniu, pienu (kad jos suminkštėtų), sultimis arba sumaišykite su medumi. Bus labai sveika ir skanu.

Žinoma, žiedadulkes, kaip ir bičių duonelę, galima vartoti be priedų – sukramtyti ir nuryti. Tačiau bičių žiedadulkių grūdeliais galima praturtinti jogurtą, varškę, papuošti avižų košę ar įberti į sausus pusryčius. Labai tai mėgsta vaikai!

Kaip dozuoti bičių žiedadulkes – svarbu saikas

Bičių žiedadulkes rekomenduojama vartoti vieną ar du mėnesius (darant savaitės pertrauką), patartina pirmoje dienos pusėje. Bitininkai pataria vartoti žiedadulkes žiemą ir pavasarį vietoje įprastų sintetinių vitaminų, kaip papildomą natūralių visaverčių baltymų, vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų šaltinį organizmui sustiprinti.

Bičių žiedadulkes dozuoti rekomenduojama atsižvelgiant į amžių: paaugliams ir suaugusiems galima suvartoti apie 20 gramų (1 valgomąjį šaukštą) ir daugiau per dieną. 3-5 metų amžiaus vaikų paros norma – 10 gramų (2 arbatiniai šaukšteliai) bičių žiedadulkių, 6-12 metų – 15 gramų (3 arbatiniai šaukšteliai). Tačiau natūralių bičių produktų nerekomenduojama duoti jaunesniems nei 3 metų vaikams.

Jei nepasireiškia alergijos, bičių žiedadulkes galima vartoti ir nėštumo metu. Jos gali būti daugelio vitaminų ir mineralinių medžiagų, stiprinančių būsimų mamų imunitetą, papildomu šaltiniu.

Kaip laikyti bičių žiedadulkes?

Sausas bičių žiedadulkes reikia laikyti sandariai uždarytame maisto produktams skirtame inde. Tam puikiai tinka sandarūs stiklainiai. Ideali laikymo temperatūra būtų 10-15 °C, svarbu vengti vietų kur vyksta staigi temperatūros kaita. Jos neturėtų būti veikiamos saulės spindulių ar drėgmės, taigi geriausia bičių žiedadulkes laikyti uždaroje spintelėje.

Ar gali pasibaigti žiedadulkių galiojimo laikas?

Maistingųjų medžiagų turtingos bičių žiedadulkės yra gera terpė veistis bet kokiems mikroorganizmams, norintiems pasinaudoti šiuo turtu. Skirtingai nei pvz. bičių duonelė, žiedadulkės nepraėjo fermentacijos proceso, todėl gali pasenti.

Bičių žiedadulkės turėtų būti suvartotos per metus laiko nuo jų pagaminimo, nepriklausomai nuo to, kada buvo atidaryta įsigyta pakuotė. Tad geriau bičių žiedadulkes pirkti mažesniais kiekiais. O įsigijus didesnį, nepamiršti jų vartoti kiekvieną dieną.

Bičių žiedadulkės: atraskite, išbandykite, mėgaukitės, būkite sveiki, energingi ir laimingi!

Parašykite komentarą